Inicijativa

Volonteri, prijavite se!
Organizacijski tim će vas kontaktirati u što kraćem vremenskom roku.

DOSTA JE STOŽEROKRACIJE.

U referendumskoj inicijativi “Dosta je stožerokracije” od građana se traži odgovor na pitanje treba li u Zakonu o izmjeni zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbrisati riječi “i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske”.

Ovo pitanje ukida stožerokraciju. Zakonskom izmjenom Stožer civilne zaštite više ne može odlučivati o ograničenju ljudskih prava i sloboda, već isključivo Hrvatski sabor. U prijelaznoj odredbi, drugo pitanje ukida covid-potvrde bez mogućnosti da ih Hrvatski sabor potvrdi, ali ukida i sve ostale Odluke Stožera ako ih ne potvrdi Sabor. Ostavljen je razuman rok od mjesec dana za njihovo ukidanje nakon stupanja zakona na snagu.

Odluku o covid potvrdama izdvajamo od drugih odluka i tražimo da se stavi izvan snage jer je njezino uvođenje bilo protuzakonito što vidimo po tome da Vlada tek sada predlaže izmjene zakona u kojima će uvrstiti covid potvrde i propisati kazne za njihovo nekorištenje! Ovakvo protupravno postupanje u kojem zakon dolazi nakon mjera je nedopustivo!

Puno pitanje glasi:

Jeste li za to da se donese sljedeći Zakon o izmjeni zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Članak 1. u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (‘Narodne novine’, br. 79/07., 113/08., 43/09., 130/17., 114/18., 47/20. i 134/20.) u članku 47. stavak 4. mijenja se i glasi: „Kada je, sukladno članku 2. stavcima 4. i 5. ovoga Zakona, proglašena epidemija zarazne bolesti ili opasnost od epidemije zarazne bolesti u odnosu na koju je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, odnosno epidemiju ili opasnost od epidemije, o primjeni sigurnosnih mjera iz stavaka 1. do 3. ovoga članka odlučuje Hrvatski sabor ako se tim mjerama ograničuju pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske. U stavku 7. riječi: ‘i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske’ brišu se. I zaokružuje se ZA ili PROTIV.“

Pitanja i odgovori

Koji je cilj referenduma?

Ugasiti moć Stožera i ukinuti COVID potvrde. Neće se više Plenković skrivati iza Stožera, istjerat ćemo ih ovim referendumom na čistinu. 

Zašto Covid potvrde nisu dobro rješenje?

Zato jer je dokazano da i cijepljeni prenose virus. Virus se tako probija po bolnicama i među rizičnim skupinama. COVID potvrde su prisila za cijepljenje i dozvola za širenje virusa.

Hoće li se išta promijeniti ovim referendumom?

Sve se mijenja! Plenković se boji hrvatskog naroda – i veliki broj skupljenih potpisa je JEDINA garancija da HDZ neće ići u jače mjere. 

Kako se vi mislite boriti protiv pandemije?

Treba čuvati naše stare i bolesne po bolnicama. Dakle, tamo je potrebno SVE testirati jer i cijepljeni prenose virus i tako šire zarazu. Društvo treba otvoriti, sve treba raditi, a svatko ima slobodu odlučiti kako se želi zaštititi. Pozivamo na odgovorno ponašanje.

Nastojite li vi politički profitirati na ovom referendumu?

Ne! Plenković je taj koji je vikao da je pojeo koronu, da su pobijedili koronu prije lokalnih izbora. Plenković mulja i ne govori istinu. A mi smo se izložili i borimo se za svoje građane. 

Ovo nije ideološki referendum, on nije ni lijevo ni desno, on nije samo za necijepljene ili cijepljene, on je za sve one koji žele da epidemiološke odluke budu ozbiljne, utemeljene, odgovorne, logične i podložne raspravi!